Az önéletrajz típusai

oneletrajzMikor állást keresünk, megjelenünk a munkaerőpiacon, akkor gyakorlatilag el akarjuk adni magunkat, mint munkaerőt. Az önéletrajz egy marketinganyag, amely ebben hatékonyan segítségünkre lehet, vagy akár éppen ronthatja esélyeinket, ha nem megfelelően készítjük el.

Az önéletrajz típusai

Hazánkban a közelmúltig az un. magyar típusú önéletrajz volt az elterjedt, amely az iskolából ismert fogalmazásokhoz hasonlóan bevezetésből, tárgyalásból és befejezésből állt, ömlesztve, tárva az olvasó elé az információkat (a munkásmozgalmi múlttól a családfáig).
Ezt mára jobbára felváltotta az amerikai típusú önéletrajz, amely jól átláthatóan, tagoltan tartalmazza karriertörténetünket és tanulmányainkat, jó esetben csak azokat az információkat tartalmazva, amelyek szükségesek a munkáltató számára döntése meghozásában.A manapság leggyakoribb "amerikai típusú" önéletrajzok a legfontosabb információkat tartalmazzák, felsorolás jelleggel, de példákkal kellően alátámasztva (munkatapasztalatok, feladatok megnevezése).

Három önéletrajz-típust különböztetünk meg. Az, hogy melyiket célszerű választanod, szakmai pályafutásodtól függ.

  • A legáltalánosabban használt a kronologikus szakmai önéletrajz, mely könnyen átlátható, követhető, hiszen időrendben visszafelé haladva tartalmazza az adatokat. Még a legsietősebb HR-es is megtalálja a szükséges információkat, hiszen a legérdekesebb az utóbbi 5-10 év. Ha karriered töretlen, nem voltak benne buktatók, pályaelhagyás, felfelé ível, de legalább is kiegyensúlyozott, úgy nyugodtan válaszd ezt.
  • Ha valaki pályakorrekciót hajtott végre, esetleg hosszabb kényszerpihenőt vett igénybe, számára célszerű a funkcionális típust választani. Ez kevéssé jellemző a pályakezdőkre, vagy karrierjük elején tartókra, de mint minden más, ez sem kizárt. A funkcionalitás lényege, hogy az információkat nem időrendben sorolja fel, sőt, még évszámokkal, cégnevekkel sem támasztja alá. A munkatapasztalatok felsorolásánál előre kerülnek azok, amelyek a megpályázott pozícióban relevánsak, mellettük szerepel a tapasztalat hossza (években, pl.: 3 év). Természetesen a személyes találkozón rá fognak kérdezni erre, de a párbeszéd kialakulásával esélyünk van jól kommunikálni a kialakult helyzetet. Minta
  • A harmadik típus a kombinált önéletrajz. Lényege, hogy funkcionálisan tartalmazza az információkat, de a munkafeladatok kifejtését követően szerepelnek - mint a kronologikusban - a cégek nevei évszámokkal, beosztással és a munkakörrel. Akkor célszerű ezt a formát választanod, ha a funkcionalitás előnyödre válik, de szeretnéd a munkáltatóidat is kiemelni.
  • A fenti szakmai önéletrajzok az amerikai típusú önéletrajz változatai, azonban előfordulhat, hogy európai CV-t kérnek tőled. Ez leggyakrabban pályázatok (nem álláspályázat) mellékleteként, vagy egyes multinacionális cégeknél fordul elő. Ilyen önéletrajzot kell kitöltened akkor is, ha az EU országaiban szeretnél elhelyezkedni. Pályakezdőként nehéz feladat megbirkózni az EU- s önéletrajz- formátummal, ugyanis az európai CV egy kompetencia alapú önéletrajz. Általában több oldalas kitöltésre váró táblázat, mely a képességekre, készségekre, korábbi munkatapasztalatokra helyezi a hangsúlyt. A legegyszerűbb megfogalmazás alapján a kompetencia azoknak a képességeidnek a munka által készség szintjére történő fejlesztése, amelyeket munkafeladataidban, tevékenységeiben tudatosan végeztél, tanultál és szakmai előrelépésed során képes vagy használni (például előadásmód, szociális készségek, vezetői engedélyek - csoportvezetői kompetenciák, stb.). Az önéletrajz kitöltését szintén több oldalas útmutató segíti. Szakértelmed, képességed és rátermettséged jó és érthető bemutatását akkor segítheti leginkább az európai típusú önéletrajz, ha a munka - vagy a munkáltató - más országbeli, mint ahol a tanulmányaidat végezted, illetve korábbi munkatapasztalataidat szerezted. A felvételiztetéssel és a kiválasztással foglalkozó szakemberrel azonban feltétlenül meg kell találnod a közös nyelvet!

A jó önéletrajz elkészítéséhez válaszd a 25 nyelvű Europass önéletrajz varázslót.

Forrás: www.profession.hu