Az önéletrajz formátuma

curriculum_vitaeAz önéletrajz formátuma lehetőleg olyan legyen, hogy az megragadja a figyelmet. A HR szakemberek általában 10-15 másodpercet szentelnek csak egy önéletrajzra, annak eldöntésére, hogy az a kukában landoljon, vagy esetleg behívják íróját egy interjúra...

Az önéletrajz nem csak egy dokumentum, amelyben felsoroljuk eddigi munkahelyeinket és tanulmányainkat, de nem is egy életrajzi regény. Nem több és nem kevesebb, mint egy reklámanyag, amellyel eladjuk magunkat. Célja nem más, mint az interjúra való behívás elérése.
A forma legalább olyan fontos, mint a tartalom, egy jól megválasztott csomagolásban könnyebb bármilyen árut eladni.

Íme, néhány dolog, amire érdemes odafigyelni:

 • Gondoljuk meg, hogy milyen betűtípust választunk, általánosan elfogadott az Arial, Times New Roman vagy a Garamond, kerüljük azonban a szokatlan betűtípusokat, mint például a Comic Sans Lucida stb.
 • Ne vigyük túlzásba a dőlt betű, vastag betű vagy aláhúzás alkalmazását, emlékezzünk arra, hogy ha mindent kihangsúlyozunk, akkor nem hangsúlyozunk ki semmit.
 • Használjunk következetesen egységes tagolást az egész dokumentumon keresztül.

Az előző munkahelyek adatai

Az előző munkahelyek adatainak feltüntetésekor a következő dolgokra érdemes odafigyelni:

 • Felesleges a munkahelyek teljes címét feltüntetni, a cég illetve a város neve tökéletesen elégséges.
 • A munkakör megnevezése arra a munkára utaljon, amit ténylegesen végzünk vagy végeztünk az adott munkahelyen és ne arra, amit akkor végeztünk, amikor felvettek oda 
 • Előfordulhat, hogy két munkahely közt hosszabb-rövidebb ideig nem dolgoztunk sehol. Természetesen erre nem szívesen hívnánk fel leendő munkaadónk figyelmét. Ez egyes esetekben elkerülhető, ha nem írjuk ki a hónapot és napot csak az évet. Példa: 2002. május 23. - 2003. szeptember 10. helyett csak 2002 - 2003. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy hazudjunk önéletrajzunkban - sőt azt, ha egy mód van, rá kerüljük - hanem azt, hogy ne feltétlenül hívjuk fel a figyelmet karrier-történetünk "sötét régióira". Ugyanakkor készüljünk fel arra az esetre is, ha az állásinterjún meg kell magyaráznunk az efféle kihagyásokat. Ügyeljünk arra, hogy ugyanazt a dátumformátumot használjuk következetesen egész önéletrajzunkon keresztül.

A számok varázsa

Észrevetted már, hogy az újságok címlapján vagy a cikkek címeiben az újságírók milyen előszeretettel használnak számokat? A betűk erdejében az olvasó szeme megakad a számokon. Használjuk ki ezt önéletrajzunkban, ahol csak lehet.
Példa:
Az alábbi mondat helyett:
Az üzletkötők főnökeként feladatom az eladások növelése volt. (Na és akkor?!)
Használjuk a következőt:
Egy 16 fős üzletkötői csapatot hatékonyan irányítva az eladások 32 %-os emelkedését értem el. (Nem rossz!)

Szavak használata az önéletrajzban

Önéletrajzunknak tükröznie kell tapasztalatainkat, képességeinket, erősségeinket és utalnia kell személyiségünkre. Ezért nem mindegy, hogy milyen szavakkal írjuk le előző munkahelyeinken végzett tevékenységeinket, tapasztalatainkat és eredményeinket. Jól meg kell fontolnunk, milyen szavakat használunk, mert ez alapján alakul ki rólunk egy kép az olvasóban.

Az alábbi szavak pozitív képet alakítanak ki írójukról:
vezet, elindít, integrál, hozzájárul, koordinál, bevezet, létrehoz, demonstrál, végrehajt, megtervez, kifejleszt, felügyel, lehetővé tesz, megalapoz, menedzsel, kiképez, megvizsgál, elemez, azonosít, kezdeményez, ajánl, befolyásol, motivál, értékel, megold, fejleszt, felel stb.

Ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy ne túlozzuk el túlságosan jó tulajdonságaink hangsúlyozását, mert ez visszatetszést kelthet. Kerüljük az olyan szavak használatát, amelyeknek negatív jelentése van. Ezekből nem sorolok fel sokat kerülendő a koncentrálást azokra a dolgokra, amik kerülendők. Ilyenek például: nincs, nem, kicsi, alacsony stb.

Önéletrajz e-mail-ben

Egyre többször előfordul, hogy önéletrajzunkat e-mail-ben is eljuttathatjuk leendő munkaadónknak, egy-két dologra azonban oda kell figyelnünk ilyen esetekben. Csatolt fájlban ne küldjünk önéletrajzot, hacsak nem kifejezetten így kérik. Egyrészt ilyen fájlt nem mindenki szívesen nyit vagy nyithat meg, másrészt, ha a levél törzsébe illesztjük be önéletrajzunkat, akkor a címzett akarva akaratlanul bele fog tekinteni.

Ha az email törzsébe illesztjük az önéletrajzot, akkor az nem lesz ugyan olyan szép, mint a nyomtatott verzió, de elfogadhatóan meg tudjuk oldani a következőkre odafigyelve:

 • Mentsük el önéletrajzunkat ASCII formátumban, a legtöbb szövegszerkesztőben, mint például a Microsoft Word-ben ez lehetséges.
 • Egy sorba maximum 60 karaktert írjunk, mivel egyes monitorok ennél többet nem tudnak egy sorban megjeleníteni.
 • Ne használjunk tabulátort, ahol szóközre van szükség, ott használjuk a szóköz billentyűt. 
 • Ne használjunk speciális karaktereket (csak olyan karaktert használjunk, amit megtalálunk a billentyűzetünkön). 
 • Ha el akarjuk küldeni önéletrajzunkat, akkor egyszerűen másoljuk ki, majd illesszük be az e-mail törzsébe.

Forrás: www.profession.hu