Külügyminisztérium pályázati felhívásai

Pályázati felhívás egyetemistáknak, főiskolásoknak
Ez év május 1-jén lesz tíz éve, hogy hazánk az Európai Unió tagja lett. Itt az ideje mérleget vonni: mit hozott Magyarországnak az uniós tagság, milyen kihívásokat, lehetőségeket – és ezekkel milyen módon tudtunk élni. A Külügyminisztérium a csatlakozási évfordulóhoz kapcsolódóan esszépályázatot hirdet magyarországi felsőoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatói1 számára. Párbeszédre és tényeken, tapasztalatokon alapuló mérleg-készítésre hívjuk fel a fiatalokat. Célunk annak sok szempontú, szűkebb- (az egyes szakterületekre fókuszáló) és szélesebb látókörű vizsgálata, hogy hogyan élt Magyarország az uniós tagság nyújtotta lehetőségekkel tagságunk első tíz évében.

Felhívás lakossági esszépályázatra
Ez év május 1-jén lesz tíz éve, hogy hazánk az Európai Unió tagja lett. Az uniós tagság valamennyiünk életében változásokat hozott. A Külügyminisztérium egyfajta számvetésre, közös múltidézésre hívja fel a magyar polgárokat. A csatlakozási évfordulóhoz kapcsolódóan lakossági esszépályázatot hirdetünk, melyen bárki részt vehet.
A pályázóknak 3-10 oldalas (12p Times New Roman, margó: 2,5 cm, másfeles sortáv), esetleg illusztrációval (pl. régi fénykép, korabeli dokumentum) bővített írásokban kellene visszaemlékezniük arra, hogy milyen változások következtek be életükben az EU-csatlakozást követően. Ilyen visszaemlékezés lehet például egy (vagy akár több) külföldi út felidézése, melyek során olyan nehézséggel kellett szembesülniük, amely abból fakadt, hogy Európa korábban széttagolt volt, a polgárok mozgása elé különböző akadályok gördültek.