2012. 03. 26. - Férfiakról, nőkről, párkapcsolatokról...

 Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy daliás herceg. Egy szép napon úgy döntött, elhagyja atyja palotáját, és elindul, hogy megkeresse a toronyba zárt szépséges hercegnőt, aki a mesék törvényei szerint járt neki. Csakhogy útja sokkal nehezebbnek bizonyult, mint gondolta. Mielőtt egyáltalán megpillanthatta volna a tornyot és az azt őrző sárkányt, úton-útfélen gonosz kis koboldokba botlott, akik zavarba ejtő kérdésekkel ostromolták.

Miért olyan borzalmasak a férfiak? Miért olyan elviselhetetlenek a nők? Hogy lehet az, hogy mégis kibírják egymás közelségét, sőt, kifejezetten keresik ezt a közelséget? Másik felünket keressük, ahogy az ókori görögök gondolták, vagy Jungnak van igaza, és a szerelem nem más, mint egy az emberi psziché millió komplexusa közül? Mi alapján választunk párt, és miért döbbenünk rá később, hogy nem ezt az embert kerestük? Létezik egyáltalán a szerelem? Ha létezik, mire jó a fajfenntartáson kívül?

Miközben megmentőjét várta, a királylány is hasonló kérdéseken rágódott. Mert a sárkány nem rácsok vagy izzó lávafolyamok segítségével tartotta fogva, hanem a kérdések segítségével. A hercegnő minden vágya a királyfi volt, és legszívesebben elé sietett volna, de nem mert elindulni, amíg nem tudta biztosan, megérdemli-e a dalia a szerelmét - és megérdemli-e ő maga a dalia szerelmét.
Tudjuk a mesékből, hogy végül mindketten legyőztek koboldot-sárkányt, és boldogan éltek három gyermekük, kilenc unokájuk és huszonhét dédunokájuk körében, amíg meg nem haltak. Arról már nem szól a mese, hogy békés öregség után hunytak el, vagy belefojtották egymást egy kanál vízbe, mert a koboldok végül mégis mindent összekutyultak. Van azonban néhány egyszerű koboldriasztó módszer, amivel a saját mesénk befejezését szebbé tehetjük - miért ne próbálnánk meg?

Ha érdekel a téma, vagy saját kérdésed van férfiakról, nőkről, párkapcsolatokról, szeretettel várunk március 26-án 18 órától az ÁÉV kollégium aulájában a BISZ Pszichológiai Támogató Csoport rendezvényén.